Billiga-parfymer

Dyr parfym

Hem > Dyr parfym

Dyr parfym

Är du nyfiken på att prova en dyr parfym, och undrar vad skillnaden är mellan lyxiga och billiga varianter? Här finns förklaringar och information kring exklusiva parfymer, samt flera rekommendationer på och beskrivningar av bra lyxparfymer för både damer och herrar.

Denna sida innehåller sponrat innehåll.

Billig vs. dyr parfym

Det finns flera saker som skiljer billig och dyr parfym från varandra. En är att många billiga parfymer, trots att de luktar gott, till att börja med inte håller i sig särskilt länge, då de saknar basnoter. Det innebär att du istället måste tillsätta mer parfym vid flera tillfällen under dagen för att upprätthålla doften. En annan skillnad är att billiga parfymer ofta använder sig av syntetiska ingredienser istället för de faktiska ingredienser vars doft de försöker efterlikna, vilket för vissa är viktigt. Många dyra parfymer har också ofta fler unika dofter, för den som vill sticka ut med en god doft. Du kan dock ofta hitta även lyxiga parfymer på rea.

Lyxig parfym för dam

För dig som är nyfiken på parfym och vill utvidga dina horisonter kan det kännas som att det finns många olika typer av lyxig parfym för dam, och att det är svårt att välja – men du hittar här sex stycken rekommenderade parfymer som alla är bra val.

1. Tom Ford Velvet Orchid

Tom Ford Velvet Orchid är en söt och blommig parfym med dofter av orkidéer, honung, rom, vanilj och citrus. Den utstrålar lyx, samtidigt som den inte är övermäktig, och fungerar därmed bra till både vardags och fest.

Toppnoter: Bergamott, honung, mandarin, russinsrom

Hjärtnoter: Apelsinblom, cattleya tigrina-orkidé, heliotropin, hyacint, jasmine, jonkvill, magnolia, marockansk ros, svart orkidé, turkisk ros

Basnoter: Komoriska vaniljbönor, labdanum, mocka, myrra, perubalsam, sandelträ

2. Acqua di Parma Colonia Futura

Acqua di Parma Colonia Futura är en parfym med en fräsch och naturlig doft av citrus, lavender och salvia, som också har jordiga basnoter från användningen av vetivergräs. Parfymen utmärker sig genom sitt fokus på miljö och hållbarhet, något som också märks i hur 99 % av ingredienserna som används i parfymen är naturliga i sitt ursprung. Parfymen passar damer, men har en doft som också fungerar bra för herrar.

Toppnoter: Bergamott, citron, grapefrukt, rosépeppar

Hjärtnoter: Lavender, salvia

Basnoter Vetivergräs

3. Gucci Bamboo

Gucci Bamboo är en parfym för damer med en blommig doft och inslag av citrus, bärnsten och sandelträ, vilket får den att utmärka sig genom att vara en samtidigt intensiv och mjuk parfym. Detta reflekterar hur den är utformad med den moderna kvinnan som motiv, med målet att utstråla både intensiv självsäkerhet och kvinnlighet.

Toppnoter: Bergamott

Hjärtnoter: Apelsinblom, ilang-ilang, lilja

Basnoter: Bärnsten, sandelträ, vanilj

4. Dior Hypnotic Poison

Dior Hypnotic Poison är en lyxig parfym för dam, som har många intensiva, sensuella och kontrasterande toner – sötma, fruktighet och vanilj, men också nöt och trä. Den uppfattas därmed olika av olika människor vid olika tillfällen – vissa blir påminda av marsipan, medan andra tänker mer på vanilj.

Toppnoter: Aprikos, kokosnöt, plommon

Hjärtnoter: Aniba rosaeodora, jasmine, kummin, liljekonvalj, natthyacint, ros

Basnoter: Mandel, mysk, sandelträ, vanilj

5. Extatic Intense Gold Pierre Balmain

Extatic Intense Gold Pierre Balmain är en parfym för damer, med en blommig och intensiv orientalisk doft av jasmine, och med en bas av bärnsten och labdanum som varar längre än vanligt. Parfymen är utformad för att utstråla en sofistikerad sexighet, och lyfts ännu mer med hjälp av sina blommiga accenter av vaniljblom och heliotrop.

Toppnoter: Jasmine

Hjärtnoter: Heliotrop, vaniljblom

Basnoter: Bärnsten, labdanum

6. Versace Crystal Noir

Versace Crystal Noir är en parfym för damer, med en fräsch och blommig doft, som samtidigt känns mörk och sensuell. Den sticker ut med sin användning av ingefära, kardemumma och peppar, med blommiga och nötiga hjärtnoter och en bas av bärnsten, trä och mysk, vilket ger parfymen en varm och stark doft.

Toppnoter: Ingefära, kardemumma, peppar

Hjärtnoter: Apelsinblom, gardenia, kokosnöt, pion

Basnoter: Bärnsten, mysk, sandelträ

Fler damparfymer

Utöver de rekommendationer på lyxiga parfymer för dam som du hittar här, kan du även läsa mer om andra rekommenderade och populära damparfymer, inklusive billigare sådana som ändå doftar gott – samt var det går att köpa sådana för ett bra pris. Du finner också information om och rekommendationer av flera damparfymer som killar brukar tycka om doften av.

Dyr parfym för herr

Letar du efter en lyxig eller dyr parfym för herr? Det finns mycket att välja på, och det kan ibland kännas svårt att hitta rätt bland alla de alternativ som finns. Här får du hjälp med några förslag på bra parfymer för herrar, med beskrivningar av dess dofter.

1. Armani Acqua di Giò Profumo

Armani Acqua di Giò Profumo är en lyxig parfym för herr, med en elegant doft av hav och bergamott, tillsammans med aromatiska, blommiga dofter av pelargon, rosmarin och salvia på en bas av rökelse och örten patchouli. Parfymen känns fräsch och luftig, och fungerar lika bra till vardags som när du ska på någon tillställning.

Toppnoter: Bergamott, havsvatten

Hjärtnoter: Pelargon, rosmarin, salvia

Basnoter: Patchouli, rökelse

2. Paco Rabanne 1 Million

Paco Rabanne 1 Million har en varmt kryddig doft med toner av grapefrukt och citrus, samt en bas av bärnsten, läder, patchouli och vitt trä. Parfymen har för avsikt att utstråla lyx, rikedom och sensualism, och detta är också återspeglat i hur flaskan är utformad med en guldtacka som motiv.

Toppnoter: Grapefrukt, mandarin, mynta

Hjärtnoter: Kanel, krydda, ros

Basnoter: Bärnsten, läder, patchouli, trä

3. Davidoff Cool Water

Davidoff Cool Water är en klassisk parfym för herrar, som har varit populär sedan den introducerades 1988. Parfymen har en aromatisk doft av havet, tillsammans med en kylig, mintig doft och toner av doftgivande örter, som backas upp av en bas av trä, tobak och bärnsten.

Toppnoter: Calone, galbanum, havsvatten, koriander, lavendel, mynta, rosmarin

Hjärtnoter: Jasmine, neroliolja, pelargon, sandelträ

Basnoter: Bärnsten, ceder, mysk, slånlav, tobak

4. The Inimitable William Penhaligon

The Inimitable William Penhaligon är en parfym för herrar, som utan att dominera allt för mycket ger en distinkt doft av vetivergräs och orientalisk, väldoftande rökelse, och som har en fräsch nog doft att fungera bra såväl på fester och tillställningar som till vardags. Parfymen är en del av märkets Portraits-serie, och använder dess grundare William Penhaligon som motiv. 

Toppnoter: Bergamott, jasmine

Hjärtnoter: Ceder, rökelse, vetivergräs

Basnoter: Ambroxid, sandelträ

5. Boss Bottled Tonic

Boss Bottled Tonic är en parfym för herrar, som med sin användning av frukter och kryddor har en frisk och pigg doft utan att vara för överväldigande, och passar därmed bra även till vardagen. Den stöttas upp av toner av ingefära och en bas av trä och vetivergräs, och har som motiv den framgångssträvande moderne mannen.

Toppnoter: Apelsin, citron, grapefrukt, äpple

Hjärtnoter: Ingefära, kanel, kryddnejlika, pelargon

Basnoter: Vetivergräs, trä

6. Dior Homme Original

Dior Homme Original är en parfym för herrar, som utmärker sig med sin fräscha doft av kardemumma och sin pudriga, naturdoftande toskanska iris, med vilka märket vill utstråla en elegant och komplex manlighet, som ändå är omedelbart lättillgänglig. Flaskan reflekterar detta genom att använda en kostym som motiv, och låter stiligt den bärnstensgyllene vätskan synas från utsidan.

Toppnoter: Toskansk iris

Hjärtnoter: Kardemumma

Basnoter: Vetivergräs

Fler herrparfymer

Vill du läsa mer om herrparfym än bara det du hittar på denna sida? Lär dig mer om flera olika populära och rekommenderade parfymer för herrar – inte bara dyra och lyxiga parfymer, utan också billigare sådana. Du får även tips på parfymer för herrar som tjejer brukar tycka om, samt tips på olika webbutiker där du kan köpa parfym.